Drentse en Groninger voetballers nu onderdeel van Oorlogslevens.nl

De namen van 68 omgekomen Drentse, en 103 Groninger voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn toegevoegd Oorlogslevens.nl. Dat maakt het totaal aantal voetballers in deze zoekmachine naar personen in WO2 622. Sportgeschiedenis en Netwerk Oorlogsbronnen werken sinds 2020 samen om de gegevens van de duizenden oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal te ontsluiten. Drenthe en Groningen zijn de eerste provincies waarvan alle namen van omgekomen voetballers via Oorlogslevens.nl zijn te vinden.

headerbeeld
Portretten van omgekomen Drentse voetballers
datum
Tekst, Afbeelding, Video, Iframe
Tekst

Voetbalclub Achilles 1894 uit Assen bijvoorbeeld, verloor dertien leden in de Tweede Wereldoorlog. MSC uit Meppel had acht oorlogsslachtoffers. Zoals speler Leman Roos. Hij is via Kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij op 18 september 1942 omkwam. Voetbalclub gieten verloor drie leden in de oorlog. 

Voetbalclub WVV uit Winschoten verloor zeventien leden in de Tweede Wereldoorlog. Velocitas uit Groningen had zes oorlogsslachtoffers. Bij een speler als Johan Stoffels zien we zo dat hij als verzetslid werd verraden en vermoord door de beruchte Bloedgroep Norg. Op 8 april 1945 werd hij in Norg vermoord, samen met Bernard Theodoor Gernaat en Hendrik Tjapko Huininga van Be Quick 1887.

afbeelding
voetballers drenthe
provenance
Oorlogslevens.nl | Sportgeschiedenis.nl
Tekst bij afbeelding

Portretten van omgekomen Drentse voetballers

Iframe allowfullscreen
false
Tekst

Onderzoek

Deze namenlijst is gebaseerd op het onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren in samenwerking met het Drents Archief, Groninger Archieven en Martijn van Dijk. De namen van de slachtoffers uit de provincie Gelderland worden als volgende toegevoegd. Over ongeveer twee jaar moeten alle omgekomen voetballers uit heel Nederland via Oorlogslevens.nl zijn te vinden. Dat gaat dan om de 2212 voetballers die worden genoemd op het KNVB-monument in Zeist, maar ook om de honderden, wellicht duizenden, die hier niet op staan vermeld.

Heeft u een tip? Neem contact op met Jurryt.

Ga naar alle voetballers in Oorlogslevens.nl

Iframe allowfullscreen
false
Header provenance
Oorlogslevens.nl | Sportgeschiedenis.nl
gebied