Tijdlijnen Oorlogslevens.nl verrijkt met Amsterdamse marktkaarten

Ruim 2800 tijdlijnen op Oorlogslevens zijn verrijkt met zogenaamde marktkaarten uit het Archief van de Dienst van het Marktwezen van het Stadsarchief Amsterdam. Daarmee wordt inzicht gegeven in het (werkende) leven van deze oorlogsslachtoffers vlak voor en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

OORLOGSLEVENS | Marktkooplieden in Oorlogslevens

headerbeeld
datum
Tekst, Afbeelding, Video
Tekst

Marktkaarten

Aan Amsterdamse kooplieden met een vaste standplaats op een markt, werd een legitimatiekaart uitgegeven. De marktkaarten vormen een schaduwbestand van de Dienst van het Marktwezen. Op de marktkaarten staat informatie over de artikelen die werden verkocht door de kooplieden, maar ook de dagen waarop een plaats op de markt was afgegeven, soms een pasfoto of bijzonderheden, zoals waarschuwingen om plaats beter te bezetten.

Tekst

Kooplieden

Zo kreeg Klaas Meppen in 1934 de vergunning om Petroleum te verkopen op de markt in Amsterdam-Noord, en werd deze in 1936 weer ingetrokken. Hij brengt de laatste twee jaar van de oorlog door in gevangenschap en komt een paar maanden voor het einde om in Kamp Dachau. 

Gerrit Gillis verkocht midden jaren dertig boter, kaas en gevogelte in het centrum van Amsterdam, maar werd in oktober 1944 opgepakt tijdens de Razzia van Putten en kwam om in een buitenkamp van Neuengamme. 

afbeelding
marktkoopkaarten
provenance
Oorlogslevens.nl | Stadsarchief Amsterdam
Tekst

Op de foto (van beneden naar boven): Louis Schaap, Marcus Blog, Elias Blog, Benjamin Walg en Nathan Polak

 

 

Meer informatie over de marktkaarten via het Stadsarchief Amsterdam: lees verder.  

Header provenance
Voorbeelden van Marktkoopkaarten uit de collectie Stadsarchief Amsterdam op Oorlogslevens.nl